ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
Η Θάλασσα και οι θαλάσσιες θεότητες
Η Θάλασσα κατά την ελληνική Μυθολογία ήταν η ιδεατή ανθρωπόμορφη θεότητα της έννοιας του αλμυρού υγρού στοιχείου και προστάτιδα αυτού. Ήταν κόρη κατ' άλλους της Γαίας και μόνο αυτής, που κατά τον ίδιο τρόπο, δηλαδή μόνο από τις δημιουργικές δυνάμεις που κληρονόμησε από το Χάος, και χωρίς τη βοήθεια του Έρωτος, κυοφόρησε τον Ουρανό και τα Όρη. Κατ΄ άλλες μυθολογικές παραδόσεις η Θάλασσα ήταν κόρη του Αιθέρα και της Ημέρας, μητέρα των Ροδίων, των Τελχινών καθώς και της Αφροδίτης.
Παραστάσεις της θεότητας αυτής υπήρχαν ελάχιστες με σαφή υπεροχή του θεού Ποσειδώνα. Από τις πιο ονομαστές απ΄ αυτές ήταν, ήταν εκείνη στο Ναό του Ποσειδώνα στην αρχαία Κόρινθο, που φερόταν η Θάλασσα, στη βάση συμπλέγματος του θεού Ποσειδώνα με την Αμφιτρίτη, να κρατά στην αγκαλιά της την κόρη της Αφροδίτη, περιστοιχιζόμενη από τις Νηρηίδες.Το σύμπλεγμα αυτό ήταν αφιέρωμα του Ηρώδη του Αττικού.
Οι ελληνικές θαλάσσιες θεότητες είναι μία κατηγορία θεών και θεοτήτων. Ο κύριος θεός σε αυτή την κατηγορία είναι ο Ποσειδώνας ενώ υπάρχουν και άλλες υποκατηγορίες όπως οι Νηρηίδες,οι Ωκεανίδες κτλ.Αυτές οι θεότητες βρίσκονται και ζουν στις θάλασσες.Μία από αυτές τις θεότητες είναι η Θέτις,μητέρα του ξακουστού Αχιλλέα.

Αυτό καταμαρτυρούν οι ιστορίες , οι μύθοι και οι παραδόσεις που υπάρχουν γι αυτήν .
Οι αρχαίοι Έλληνες λάτρεψαν τον Ποσειδώνα και την Αμφιτρίτη , το Νηρέα και τις Νηρηίδες . Η μυθολογία αναφέρει ότι ο Ποσειδώνας, ο θεός της θάλασσας, είχε χτίσει το παλάτι του στο πιο όμορφο σημείο του βυθού.
Ο Οδυσσέας περιπλανήθηκε δέκα χρόνια στη Μεσόγειο , γνώρισε πολλούς λαούς , θαλάσσια τέρατα σαν τη Σκύλα και τη Χάρυβδη και γοητεύτηκε από το τραγούδι των Σειρήνων.
Ο Γλαύκος, θαλάσσια θεότητα βοηθάει και σώζει τους ναυτικούς.
Η Γοργόνα, η αδελφή του Μέγα-Αλέξανδρου ρωτάει αν ζει ο βασιλιάς.
Ο Αι-Νικόλας σήμερα, προστάτης άγιος των ναυτικών, έκανε θαύματα και βοηθάει ναυτικούς και ψαράδες στον αγώνα τους.
Ο Ποσειδώνας

Μια χώρα όπως η Ελλάδα, που βρέχεται στη μεγαλύτερη έκτασή της από θάλασσα και περιλαμβάνει χίλια περίπου μικρά και μεγάλα νησιά, δεν ήταν δυνατόν να μην έχει ένα θεό κατεξοχήν θαλασσινό. Αυτός ήταν ο Ποσειδώνας, ένας από τους δώδεκα Ολύμπιους θεούς, αδερφός του Δία και του Πλούτωνα.
Ο Ποσειδώνας, όπως και τ' αδέρφια του, έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του μέσα στο σκοτεινό στομάχι του πατέρα του Κρόνου. Μέχρι τη στιγμή που ο αδερφός τους, ο Δίας, με το μαγικό βοτάνι της Μήτιδας, κατάφερε να τους βγάλει από την ιδιόμορφη φυλακή τους.
Υπήρχαν όμως και άλλοι μύθοι σχετικά με τη γέννηση του θαλασσοσείστη θεού. Έτσι, οι αρχαίοι ποιητές διηγούνται ότι η Ρέα και στην περίπτωση του Ποσειδώνα κατάφερε να ξεγελάσει τον άντρα της. Αντί να του δώσει να καταπιεί το θεϊκό βρέφος, του έδωσε τυλιγμένο στα σπάργανα ένα νεογέννητο αλογάκι. Κατόπιν, για να μην ακούσει ο φοβερός παιδοφάγος το κλάμα του μωρού, η Ρέα το έβαλε να μεγαλώσει ανάμεσα σ' ένα κοπάδι πρόβατα· τα βελάσματά τους κάλυπταν τις φωνές του. Ανέθεσε μάλιστα την ανατροφή του στη Νύμφη Άρνη. Κάποια μέρα που ο Κρόνος πέρασε από εκεί, επειδή όλο και του φαινόταν πως άκουγε μωρουδίστικο κλάμα, ρώτησε την Άρνη αν υπήρχε κοντά κάποιο μωρό.
Μα αυτή του απάντησε περιγελαστικά:
- Πώς θέλεις να βρεθεί μωρό εδώ πέρα; Ποιος θα το γεννήσει, οι κατσίκες και οι προβατίνες ή εγώ που είμαι ανύπαντρη κοπέλα;
Έτσι ο Κρόνος έφυγε ντροπιασμένος. Όμως στο εξής η Άρνη είχε συνέχεια το νου της, μήπως φανεί ξαφνικά ο φοβερός Τιτάνας στα μέρη της και ανακαλύψει το παιδί. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο και ο Ποσειδώνας θα βρισκόταν αστραπιαία στο τεράστιο στομάχι του, μα και η ίδια δε θα είχε καλύτερο τέλος. Γι' αυτό κάλεσε τους Τελχίνες, θεότητες παρόμοιες με τους Κουρήτες της Κρήτης, που προστάτευαν τον Δία. Κάθε φορά που ο νεογέννητος έκλαιγε, οι άγριοι Τελχίνες άρχιζαν να χορεύουν, να βγάζουν κραυγές και να χτυπούν τα δόρατά τους πάνω στη γη. Μέσα σε τόσο μεγάλο πανικό και σε τέτοια φασαρία ο Κρόνος δεν μπορούσε ν' ακούσει τίποτα. Μαζί με τους Τελχίνες ανέλαβε τη φροντίδα του θεϊκού βρέφους και η Ωκεανίδα Καφείρα, μετά από παράκληση της θείας της Ρέας.
Λένε πως οι θεϊκοί δαίμονες χάρισαν στον Ποσειδώνα το παντοδύναμο όπλο του, την τρίαινα, σύμφωνα όμως με άλλες παραδόσεις του την είχαν δωρίσει οι Κύκλωπες. Μάλιστα, ο Ποσειδώνας, όταν μεγάλωσε και ανδρώθηκε, γνώρισε την αδερφή των συντρόφων του, την Αλία και την ερωτεύτηκε. Από αυτήν απέκτησε έξι γιους.
Λένε πως οι θεϊκοί δαίμονες χάρισαν στον Ποσειδώνα το παντοδύναμο όπλο του, την τρίαινα, σύμφωνα όμως με άλλες παραδόσεις του την είχαν δωρίσει οι Κύκλωπες. Μάλιστα, ο Ποσειδώνας, όταν μεγάλωσε και ανδρώθηκε, γνώρισε την αδερφή των συντρόφων του, την Αλία και την ερωτεύτηκε. Από αυτήν απέκτησε έξι γιους.
Ανάλογα με την εκδοχή της γέννησης του θεού που ακολουθεί η κάθε παράδοση, άλλοτε θεωρείται μικρότερος και άλλοτε μεγαλύτερος από τον Δία. Πάντως, αυτό που έκανε τα πρώτα χρόνια της ζωής του ήταν να βοηθήσει τα αδέρφια του, έτσι ώστε να βγάλουν από τη μέση τον πατέρα τους και τους υπόλοιπους Τιτάνες και να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους. Μετά απ' αυτό, οι τρεις γιοι του Κρόνου αποφάσισαν να μοιράσουν τον κόσμο. Με πρόταση του Δία, χώρισαν τον κόσμο σε τρεις επικράτειες, τον Ουρανό, τη θάλασσα και τον Κάτω Κόσμο. Ο Όλυμπος και η Γη έμεναν κοινοί τόποι για να τους επισκέπτονται όποτε ήθελαν. Επειδή και οι τρεις ήθελαν τον ουρανό και κανένας φυσικά δεν ήθελε να βασιλεύει για όλη του τη ζωή στον Άδη, έκαναν κλήρωση. Ο Δίας τράβηξε πρώτος και του έλαχε η βασιλεία του ουρανού. Ο Ποσειδώνας τράβηξε δεύτερος και του έτυχε η θάλασσα. Ο Πλούτωνας αμέσως κατσούφιασε, μα γρήγορα αποδέχτηκε τη μοίρα του και αποτραβήχτηκε στο σκοτεινό του βασίλειο.

Ο Ποσειδώνας όμως δεν μπορούσε να χωνέψει εύκολα τη νίκη του Δία. Με κρύα καρδιά παραδέχτηκε το αποτέλεσμα, αλλά από τότε χρειάστηκε να κοντραριστεί και να λογομαχήσει πολλές φορές με τον αδερφό του, μέχρι να αναγνωρίσει την παντοτινή του κυριαρχία και την παντοδυναμία του.
Το όνομα του Ποσειδώνα εμφανίζεται στις πινακίδες με την αρχαιότερη γραφή που γνωρίζουμε στον ελλαδικό χώρο (Γραμμικής Β) περισσότερες φορές απ τον Δία και αποκαλείται «Ποσειδών – Άναξ». Για τους κατοίκους της Κνωσού και της Πύλου εκείνης της εποχής, ήταν χθόνιος θεός, βασιλιάς του Κάτω Κόσμου, μαζί με τη σύζυγό του Αμφιτρίτη, η οποία ταυτίζεται κάποτε με τη Δήμητρα. Καθόλου παράξενο που ο Ποσειδών λατρεύεται συχνά μαζί με τη Δήμητρα και την Περσεφόνη. Βέβαια, αργότερα η Περσεφόνη γίνεται σύζυγος του Άδη ή Πλούτωνα, που είναι ο επόμενος θεός του Κάτω Κόσμου.
Με την επίσημη σύντροφό του, την Αμφιτρίτη (κόρη του Νηρέα), απέκτησε τον Τρίτωνα και την Βενθεσικύμη. Με την Αφροδίτη απέκτησε την Ρόδο και την Σίβυλλα Ηροφίλη, με τη Δήμητρα απέκτησε την Δέσποινα (θεά των αρκαδικών μυστηρίων) και τον Αρίωνα (τον αθάνατο ίππο με την ανθρώπινη φωνή). Παιδί του Ποσειδώνα ήταν και ο Πήγασος (από τη Μέδουσα), τον γνωστό Κύκλωπα Πολύφημο, που τύφλωσε ο Οδυσσέας (με την νύμφη Θόωσα) και πολλά –πολλά ακόμα. Ο Ποσειδών είναι ο πατέρας των δέκα αρχόντων της χαμένης Ατλαντίδας και ο κυρίαρχος θεός των κατοίκων της.

Τόποι και Λατρεία
Ο Ποσειδών είναι η κυρίαρχη θεότητα στον Ελικώνα της Βοιωτίας και στις Αιγές της Εύβοιας, όπου είχε έναν εντυπωσιακό ναό πάνω στον λόφο. Σύμφωνα με τον Όμηρο, ήταν η κεντρική θεότητα και στην Αιγείρα της Αχαΐας, όπου βρισκόταν και το παλάτι του.
Στην Κόρινθο, και συγκεκριμένα στα Ίσθμια υπήρχε ναός αφιερωμένος στον Ποσειδώνα. Εκεί διεξάγονταν κάθε δύο χρόνια (μέσα καλοκαιριού) και οι ομώνυμες γιορτές προς τιμήν του. Χώρος διεξαγωγής των αγώνων ήταν το ιερό δάσος της περιοχής, φημισμένο για τα έλατά του. Οι αγώνες ήταν γυμναστικοί, αλλά με την πάροδο του χρόνου συμπεριέλαβαν και ιπποδρομίες, μουσική και ποίηση. Το έπαθλο ήταν ένα κλαδί κουφοξυλιάς στην αρχή, μετά φοίνικα και τέλος ελάτου.
Ένας πανέμορφος ναός αφιερωμένος στον Ποσειδώνα βρίσκεται στην αρχαία Ποσειδωνία, αποικία των Αχαιών στην Μεγάλη Ελλάδα, που σήμερα ονομάζεται Paestum, (85 χλμ. ΝΑ της Νάπολης).
Στην Αθήνα, ο Ποσειδών απέτυχε στον διαγωνισμό με την Αθηνά για την απόκτηση της πόλης. Εκείνος χτύπησε τον βράχο της Ακρόπολης και πρόσφερε στους Αθηναίους αναβλύζον ύδωρ, το οποίο όμως αποδείχτηκε ακατάλληλο για πόση. Η Αθηνά κέρδισε τον αγώνα προσφέροντας το ελαιόδεντρο, πλούσια πηγή τροφής και ξυλείας. Παρ’ όλα αυτά, ο Ποσειδών συνέχισε να λατρεύεται στην Ακρόπολη και μάλιστα μοιραζόταν με την θεά Αθηνά την γιορτή των Σκιροφορίων και το Ερέχθειο, έναν ναό στην Ακρόπολη.
Τα Σκιροφόρια γιορτάζονταν την 12η μέρα του τελευταίου μήνα σύμφωνα με το αττικό ημερολόγιο, τον Σκιροφοριώνα (Μάιο – Ιούνιο). Η γιορτή περιλάμβανε ιεροτελεστίες για τη γονιμότητα της γης και των ανθρώπων και εκτός από την Αθηνά και τον Ποσειδώνα (ταυτισμένο με τον Ερεχθέα), τιμούσε και τη Δήμητρα. Οι προσφορές ήταν λευκού χρώματος από αλεύρι ή/και γύψο και το έπαθλο για τους νικητές των γυμναστικών αγώνων ήταν ένα ποτό από κρασί, μέλι, τυρί, χοντρό αλεύρι και λάδι, το οποίο χρησιμοποιούσαν για τις σπονδές.
Η περίοδος που ήταν αποκλειστικά αφιερωμένη στον Ποσειδώνα ήταν ο μήνας που φέρει το όνομά του, ο Ποσειδεών (Δεκέμβριος – Ιανουάριος). Μία άλλη γιορτή με την οποία τιμούσαν τον Ποσειδώνα, την Δήμητρα, την Περσεφόνη και τον Διόνυσο, γινόταν πιθανότατα, στις 26 αυτού του μηνός στην Αθήνα και στην Ελευσίνα. Είναι τα Αλώα που ονομάστηκαν έτσι από το άλως (αλώνι ή καλλιεργημένο χωράφι). Εδώ ο Ποσειδών λατρεύεται ως θεός της βλάστησης και της γονιμότητας και η πομπή από την Αθήνα στην Ελευσίνα γινόταν προς τιμήν του. Κατά τη διάρκεια της γιορτής οι γυναίκες προκαλούσαν τις δυνάμεις της γονιμότητας με άσεμνα λόγια και χειρονομίες, κρατώντας ομοιώματα αντρικών και γυναικείων γεννητικών οργάνων. Η γιορτή κατέληγε σε δείπνο με γεωργικά προϊόντα και άφθονο κρασί.

Ο πιο διάσημος ναός του Ποσειδώνα είναι ο ναός στο Σούνιο. Ο Ηρόδοτος μας πληροφορεί ότι ο πρώτος ναός είχε χτιστεί εκεί από τον 8ο αι. π.κ.χ. Ο ναός αυτός καταστράφηκε από τον Ξέρξη κατά τους περσικούς πολέμους. Όταν οι Έλληνες κέρδισαν αυτόν τον πόλεμο, ανοικοδόμησαν τον ναό χρησιμοποιώντας ντόπιο λευκό μάρμαρο. Μέσα στο ναό υπήρχε ένα κολοσσιαίο, ορειχάλκινο άγαλμα του θεού καλυμμένο με φύλλα χρυσού, που έφτανε τα έξι μέτρα ύψος. Κρατούσε στο χέρι του την τρίαινα, το όπλο με το οποίο τάραζε τη θάλασσα και προκαλούσε τρικυμίες ή τρυπούσε τη γη για να αναβλύσει νερό. Ο ναός καταστράφηκε ολοκληρωτικά το 399 από τον αυτοκράτορα Αρκάδιο και σήμερα έχουν απομείνει τα ερείπιά του. Στις ανασκαφές που έγιναν το 1906 ανακαλύφθηκαν κάποια από τα δώρα που άφηναν εκεί οι πιστοί του θεού κι εκτίθενται στο αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.
Στο ακρωτήριο Ταίναρο, που στην αρχαιότητα λεγόταν Ποσείδιον, στη θέση του αρχαίου Νεκρομαντείου υπήρχε ναός του Ταινάριου Ποσειδώνα, από τα υλικά του οποίου κτίστηκε ο χριστιανικός ναός των Ασωμάτων που υπάρχει σήμερα. Δίπλα βρίσκεται η σπηλιά που οι αρχαίοι Λάκωνες ονόμαζαν Ψυχοπομπείον. Ήταν μία από τις εισόδους του Κάτω Κόσμου.
Οι Νηρηίδες στην Ελληνική μυθολογία

Οι Νηρηίδες κατά την ελληνική μυθολογία ήταν νύμφες, κόρες του Νηρέα και της Ωκεανίδας Δωρίδας. Ως εγγονές του Ωκεανού, έδιναν ανθρώπινη μορφή σε καταστάσεις και χαρακτηριστικά της θάλασσας. Οι Νηρηΐδες σύμφωνα με τη μεταφορά της μυθολογίας ήταν πενήντα, μολονότι κάποιες απόψεις τις θέλουν να φτάνουν τις εκατό.
Ζούσαν στο βυθό της θάλασσας, στο παλάτι του πατέρα τους. Είχαν τη δύναμη να αγριεύουν τη θάλασσα αλλά και να την γαληνεύουν όποτε ήθελαν. Περιχαρείς για την αθανασία τους, συνόδευαν τά άρματα των ενάλιων θεών. Οι Νηρηίδες δεν επέτρεπαν στις θνητές να τις συναγωνίζονται στην ομορφιά και τη γοητεία. Οι παραδόσεις τις θέλουν να περνούν το χρόνο τους χορεύοντας και κολυμπώντας παρέα με δελφίνια. Άλλοτε πάλι, τις παρουσιάζουν ανακαθισμένες σε θρόνους ή βράχους να τραγουδούν, να υφαίνουν ή να περιποιούνται τα μακριά μαλλιά τους.
Ζούσαν στο βυθό της θάλασσας, στο παλάτι του πατέρα τους. Είχαν τη δύναμη να αγριεύουν τη θάλασσα αλλά και να την γαληνεύουν όποτε ήθελαν. Περιχαρείς για την αθανασία τους, συνόδευαν τά άρματα των ενάλιων θεών. Οι Νηρηίδες δεν επέτρεπαν στις θνητές να τις συναγωνίζονται στην ομορφιά και τη γοητεία. Οι παραδόσεις τις θέλουν να περνούν το χρόνο τους χορεύοντας και κολυμπώντας παρέα με δελφίνια. Άλλοτε πάλι, τις παρουσιάζουν ανακαθισμένες σε θρόνους ή βράχους να τραγουδούν, να υφαίνουν ή να περιποιούνται τα μακριά μαλλιά τους.
Οι πιο ξακουστές Νηρηίδες είναι η Αμφιτρίτη, γυναίκα του Ποσειδώνα και μητέρα του Τρίτωνα, η Θέτιδα μητέρα του θρυλικού Αχιλλέα, η Ψαμάθη γυναίκα του Αιακού και η Γαλάτεια, που ήταν γυναίκα του Κύκλωπα Πολύφημου.
.
.
Τα ονόματα των Νηρηίδων που συναντιούνται στη Θεογονία του Ησίοδου αναφέρονται στις διάφορες ιδιότητες και καταστάσεις της θάλασσας. Απεικονίζουν τα ευεργετήματα της θάλασσας, τα πλούτη που δίνει στον άνθρωπο και την ευκολία που παρέχει στο εμπόριο.

Σύμφωνα με τον Ησίοδο, τα ονόματα των 50 Νηρηίδων ήταν τα εξής:
Αγαύη, Ακταία, Αλία, Αλιμήδη, Αμφιτρίτη, Αυτονόη, Γαλάτεια, Γαλήνη, Γλαύκη, Γλαυκονόμη, Δυναμήνη, Δωτώ, Ερατώ, Ευαγόρη, Ευάρνη, Ευδώρη, Ευκράτη, Ευλιμένη, Ευνίκη, Ευπόμπη, Ηιόνη, Θεμιστώ, Θέτις, Θόη, Ιπποθόη, Ιππονόη, Κλυμένη, Κυματολήγη, Κυμοδόκη, Κυμοθόη, Κυμώ, Λαομέδεια, Λειαγόρη, Λυσιάνασσα, Μελίτη, Μενίππη, Νημερτής, Νησαία, Νησώ, Πανόπη, Πασιθέα, Πολυνόη, Ποντοπόρεια, Προνόη, Πρωτομέδεια, Πρωτώ, Σαώ, Σπειώ, Φέρουσα, Ψαμάθη.
.
Αγαύη, Ακταία, Αλία, Αλιμήδη, Αμφιτρίτη, Αυτονόη, Γαλάτεια, Γαλήνη, Γλαύκη, Γλαυκονόμη, Δυναμήνη, Δωτώ, Ερατώ, Ευαγόρη, Ευάρνη, Ευδώρη, Ευκράτη, Ευλιμένη, Ευνίκη, Ευπόμπη, Ηιόνη, Θεμιστώ, Θέτις, Θόη, Ιπποθόη, Ιππονόη, Κλυμένη, Κυματολήγη, Κυμοδόκη, Κυμοθόη, Κυμώ, Λαομέδεια, Λειαγόρη, Λυσιάνασσα, Μελίτη, Μενίππη, Νημερτής, Νησαία, Νησώ, Πανόπη, Πασιθέα, Πολυνόη, Ποντοπόρεια, Προνόη, Πρωτομέδεια, Πρωτώ, Σαώ, Σπειώ, Φέρουσα, Ψαμάθη.
.
Οι Νηρηΐδες υπάρχουν μέχρι και σήμερα στις παραδόσεις του τόπου με μικρή παραφθορά του ονόματος ως νύμφες “Νεράιδες”. Νηρηίδες ήταν ο τύπος του ονόματος όπως τον χρησιμοποιούσαν κατά την αρχαιότητα ο Όμηρος, ο Ησίοδος κ.α. Άλλωστε οι δύο αυτές λέξεις, “Νεράιδα” και “Νηρηίδα”, ανάγονται στον όρο Nerti, που σημαίνει «βυθίζω».

Η παρετυμολογία του ονόματος, σύμφωνα με την οποία το “Νεράιδα” προέρχεται από τη λέξη “νερά”, αποδίδει επίσης τη στενή σχέση των Νηρηίδων με το νερό. Οι νεράιδες των Ελληνικών παραμυθιών φαντάζουν πλασμένες απ' το υγρό στοιχείο, υδάτινες. Ζουν όπως και οι νύμφες στα βουνά, στα δάση, στα ποτάμια, σε πηγές, σε συντριβάνια, σε σπηλιές, σε όλη τη φύση, και αποκαλούνται με πολλά ονόματα: ανεράδες, ανεραγόδες, νεράισσες, ξεραμένες, αβραγίδες κτλ.
Οι δοξασίες τις θέλουν να κινούνται σε χώρους κυκλικούς όπως αλώνια, συντριβάνια, λίμνες ή στέρνες, όπως κυκλικές είναι και οι κινήσεις τους στον χορό τους που αφήνει κυκλικά χνάρια, ή στο γνέσιμο. Είναι κατά παράδοση όμορφες, με μακριά ξανθά συνήθως μαλλιά και πράσινα μάτια, φορούν λευκά φουστάνια με λευκό μαντήλι και τις βλέπουν μονάχα οι σαββατογεννημένοι και οι αλαφροΐσκιωτοι.
Οι δοξασίες τις θέλουν να κινούνται σε χώρους κυκλικούς όπως αλώνια, συντριβάνια, λίμνες ή στέρνες, όπως κυκλικές είναι και οι κινήσεις τους στον χορό τους που αφήνει κυκλικά χνάρια, ή στο γνέσιμο. Είναι κατά παράδοση όμορφες, με μακριά ξανθά συνήθως μαλλιά και πράσινα μάτια, φορούν λευκά φουστάνια με λευκό μαντήλι και τις βλέπουν μονάχα οι σαββατογεννημένοι και οι αλαφροΐσκιωτοι.
Πηγή: Β. Χλέτσος, "Μυθαγωγία", Οι Νηρηίδες στην Ελληνική μυθολογία
Γοργόνες-μυθικά πλάσματα της θάλασσας
Η Γοργόνα είναι το μυθικό πλάσμα της θάλασσας,, το οποίο έχει μορφή γυναίκας (με κορμό, χέρια και κεφάλι, από τη μέση και πάνω) και ψαριού (με λέπια και ουρά, από τη μέση και κάτω). Σε όλες τις χώρες του κόσμου, στη λαογραφία, στη λογοτεχνία, στον πολιτισμό, θα συναντήσουμε τις γοργόνες. Θρύλοι και μύθοι έχουν δημιουργηθεί γύρω από αυτό το πλάσμα, που εξάπτει την φαντασία του ανθρώπου. Αγάλματα που αναπαριστούν γοργόνες υπάρχουν σε πολλά μέρη του κόσμου.
![]() |
Η Γοργόνα της Κοπεγχάγης |
Στην ελληνική λαογραφία η Γοργόνα είναι θαλάσσιος δαίμονας που αρπάζει από τα πλοία τους ναύτες και μετά τα βυθίζει. Είναι, υπεύθυνη για τους ανεμοστρόβιλους στη θάλασσα. Ήταν αδελφή του Μέγα Αλέξανδρου που ήπιε το αθάνατο νερό και εμφανίζεται σε ανθρώπους μεσάνυχτα Σαββάτου. Οι γοργόνες ζουν στη Μαύρη Θάλασσα και συχνά κατεβαίνουν στο Αιγαίο. Όταν συναντήσει στον δρόμο της κάποιο πλοίο το πιάνει από την πλώρη και ρωτάει : "Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;;" Αν οι ναύτες απαντήσουν ότι ζει τους αφήνει να φύγουν τραγουδώντας με την λύρα της. Αν οι ναύτες όμως απαντήσουν ότι ο Βασιλιάς Αλέξανδρος πέθανε και δεν ζει πια , πετάει το καράβι ψηλά και πέφτοντας στο νερό βυθίζεται παίρνοντας μαζί του και τους ναύτες. Έπειτα η γοργόνα μετανιώνει για τις ζωές των ναυτών που αφαίρεσε., Κλαίει και μοιρολογεί, και από τα κλάματα σηκώνεται τρικυμία και θύελλα μεγάλη, που αφανίζει τα πάντα στο πέρασμά της.
![]() |
Γοργόνα Παναγιά, στο Κίνι της Σύρου, Ελλάδα. Έργο του Γ. Ξενούλη |
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Φόρκυς και η Κητώ, παιδιά του Πόντου και της Γαίας "έσμιξαν" και έφεραν στον κόσμο τις τρεις Γραίες, επίσης τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, καθώς και τις τρεις Γοργόνες (Σθενώ, Ευρυάλη και Μέδουσα). Κατά τον Διόδωρο το Σικελιώτη (ιστορικό και συγγραφέα 80π.Χ.-20 π.Χ.) οι Γοργόνες ήταν μυθικό έθνος γυναικών, που κατοικούσε στη Λιβύη κοντά στη λίμνη Τριπωνίδα και πολεμούσαν συνεχώς με τις γειτονικές φυλές των Αμαζόνων. Την περίοδο που βασίλευε η Μέδουσα., Πολεμήθηκαν από τον Περσέα. Αργότερα ο Ηρακλής καταδιώκοντας τις Αμαζόνες εξαφάνισε και τις Γοργόνες.
![]() |
Γοργόνα στο Mazatlan, Μεξικό |
Στην Κίνα, σε αρχαία παραμύθια η γοργόνα ήταν ένα πλάσμα του οποίου τα δάκρυα μετατρέπονταν σε ανεκτίμητα μαργαριτάρια. Επίσης, οι γοργόνες μπορούσαν να υφάνουν ένα εξαιρετικά πολύτιμο, πανέμορφο, διαφανές ύφασμα. Για το λόγο αυτό, οι ψαράδες προσπαθούσαν να τις πιάσουν. Αλλά αυτές με το υπέροχο τραγούδι τους, τους ρίχνουν σε κώμα. Σε άλλους θρύλους της Κίνας, η γοργόνα εμφανίζεται ως ένα πλάσμα αξιοθαύμαστο, αλλά εξαιρετικά άμυαλο. Ο μύθος λέει ότι, οι γοργόνες γεννήθηκαν με μωβ ουρές, που "μύριζαν" ευτυχία. Αν στη ζωή τους βίωναν στενοχώριες ή το θάνατο, τότε το χρώμα της ουράς τους άλλαζε. Γινόταν κόκκινο και είχε τη "μυρωδιά" της θλίψης.
![]() |
Γοργόνα με το ταίρι της στο Costalegre, Μεξικό |
Στη μυθολογία της Σκωτίας υπάρχει μια γοργόνα που ονομάζεται "ceasg" ή "νύμφη του κύματος". Η ceasg μπορεί να ικανοποιήσει τρεις ευχές σε όποιον την πιάσει. Στην αγγλική λαογραφία οι γοργόνες θεωρούνται κακοί οιωνοί. Πιστεύεται ότι προμηνύουν και προκαλούν καταστροφές.
![]() |
Γοργόνα στην πλατεία Τραφάλγκαρ, Λονδίνο |
Πλάσματα που μοιάζουν με την γοργόνα υπάρχουν στη λαογραφία και την μυθολογία πολλών χωρών. Η Mami Wata στην δυτική και κεντρική Αφρική, η Jengu στο Καμερούν, η Merrow στην Ιρλανδία και τη Σκωτία, οι Rusalkas στη Ρωσία και την Ουκρανία, οι Sirena and Siyokoy στις Φιλιππίνες, οι Ωκεανίδες στην Ελλάδα.
![]() |
Η Γοργόνα στην Ολλανδία |
Πολλοί είναι αυτοί που έχουν ισχυριστεί ότι έχουν δει γοργόνα ή ακόμα και αρσενικό γοργόνο, σε διάφορες χώρες. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν περιοχές στις οποίες οι θεάσεις ζωντανών ή νεκρών γοργόνων , είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Τον Αύγουστο του 2009 στην πόλη Kiryat Yam, κοντά στην Χάιφα, στο Ισραήλ δεκάδες άνθρωποι ανέφεραν ότι είδαν μια γοργόνα να πηδάει έξω από το νερό, κάνοντας άλματα όπως το δελφίνι. Οι τοπικές αρχές πρόσφεραν 1 εκατ. δολάρια σε όποιον κατάφερνε να αποδείξει ότι υπάρχει πράγματι γοργόνα στην θαλάσσια περιοχή τους. Οι αποδείξεις δεν ήρθαν ποτέ.
![]() |
Η χρυσή γοργόνα στην Songkhla, Ταϊλάνδη |
Η πιο ξακουστή Γοργόνα, η Μέδουσα Γοργώ
![]() |
Η Μέσουσα, πίνακας του Καραβάτζιο |
H Mέδουσα (<μέδω = άρχω, κυριαρχώ, προστατεύω – μτχ μέδων, μέδουσα = η προστάτιδα, η κυρίαρχη, η φύλακας) Γοργώ (= άγρια ματιά)
Ο πιο πρόσφατος μύθος της «Μέδουσας και των Γοργόνων» είναι αυτός του Ησίοδου, στο έργο του Θεογονία. Εκεί αναφέρεται ότι οι τρεις αδελφές, Σθενώ, Ευρυάλη και Μέδουσα ήταν τα παιδιά του Φορκέα και της Κητούς. Οι τρεις Γοργόνες της ελληνικής μυθολογίας, σύμφωνα με τον Ησίοδο, «κατοικούσαν μακριά, στις εσχατιές της νύχτας πέρα από τον Ατλαντικό ωκεανό, εκεί όπου κατοικούσαν οι Εσπερίδες». Σε αντίθεση με την Σθενώ και την Ευρυάλη που ήταν αθάνατες, η Γοργώ ή Μέδουσα ήταν θνητή. Επιπλέον, η Μέδουσα έγινε πιο γνωστή από τις δυο αδερφές της μέσα από την ιστορία του θανάτου της.
Στην Θεογονία γίνεται αναφορά στη στιγμή του θανάτου της Μέδουσας από τα χέρια του Περσέα, ωστόσο δεν υπάρχει εκτενής αναφορά στο πρόσωπό της.
Αντίθετα, στο έργο του Οβιδίου, «Μεταμορφώσεις», γίνεται πληρέστερη περιγραφή τόσο στον αποκεφαλισμό της Γοργόνας από τον Περσέα αλλά και στην όψη της.
Στην Θεογονία γίνεται αναφορά στη στιγμή του θανάτου της Μέδουσας από τα χέρια του Περσέα, ωστόσο δεν υπάρχει εκτενής αναφορά στο πρόσωπό της.
Αντίθετα, στο έργο του Οβιδίου, «Μεταμορφώσεις», γίνεται πληρέστερη περιγραφή τόσο στον αποκεφαλισμό της Γοργόνας από τον Περσέα αλλά και στην όψη της.

Στον μύθο του Περσέα, ο ήρωας είχε σταλεί από τον τύραννο Πολυδέκτη, βασιλιά της Σερίφου, σε μια προσπάθεια να του φέρει το κεφάλι της Μέδουσας. Αυτό ήταν ένα τέχνασμα του βασιλιά, προκειμένου να απομονώσει τη Δανάη, μητέρα του Περσέα που τόσο πολύ ποθούσε και γνώριζε πως ο γιος της είχε αντιρρήσεις για την σχέση τους. Μια τέτοια αποστολή ισοδυναμούσε με αυτοκτονία του Περσέα και έτσι ο Πολυδέκτης δεν περίμενε ποτέ να γυρίσει στην Σέριφο ζωντανός. Ωστόσο, ο νέος ήταν γιος του Δία και βοηθήθηκε από του θεούς. Καθοδηγούμενος από τον Ερμή, την Αθηνά και τον Ήφαιστο προμηθεύτηκε φτερωτά σανδάλια, ένα ξίφος, δισάκι για να τοποθετήσει το κεφάλι της Μέδουσας και το σκούρο κάλυμμα για το κεφάλι του από τον Άρη, που όταν το φορούσε δεν θα τον έβλεπε ανθρώπινο μάτι.
![]() |
Tο κεφάλι της Μέδουσας από τον Peter Paul Rubens |
Με αυτά τα θεία δώρα ο Περσέας αναζήτησε την Μέδουσα και την αποκεφάλισε, ενώ κοιμόταν. Από τον κομμένο λαιμό της ξεπήδησε ένα φτερωτό άλογο, ο Πήγασος. Στο σημείο αυτό στην Θεογονία του Ησίοδου αναφέρεται ότι εκτός από το φτερωτό άλογο από τον κομμένο λαιμό της Μέδουσας γεννήθηκε και ο Χρυσάωρας, ένας γίγαντας με χρυσό σπαθί στο χέρι του.